Renovatie en inrichten laboratorium

Laboratorium verbouwen

Bij het bouwen of verbouwen van een laboratorium komt veel kijken. Niet elke organisatie doet dit dagelijks. Vandaar dat het altijd een behoorlijke klus blijkt om in kaart te brengen wat de juiste keuzes zijn. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het (ver)bouwen van een laboratorium? LabMakelaar kan u hierbij helpen. Of het nu gaat om een nieuw te bouwen laboratorium of een herinrichting van een laboratorium. Om u op weg te helpen, geven wij graag alvast een aantal tips.

Voordat wordt begonnen met bouw of verbouw is het noodzakelijk om de eisen, wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. Denk aan hoeveel budget is er beschikbaar, welke werkprocessen gaan plaatsvinden, wat zijn de veiligheidseisen, welke apparatuur heb ik nodig, wanneer moet er opgeleverd zijn, wat is de capaciteit van de ruimte, betreft het nieuwbouw of bestaande bouw en is mijn laboratorium toekomstbestendig?

Uiteraard zijn de basiseisen voor de ruimte leidend. Een belangrijke vraag hierbij is welke werkprocessen gaan er plaatsvinden in het laboratorium. Denk hier goed over na voordat wordt begonnen met het inrichten van de ruimte. De procesflow wil je zo kort mogelijk houden, maar de veiligheid mag nooit uit het oog worden verloren.

Brengt ons direct naar de vraag welke veiligheidseisen nodig zijn voor de onderzoeksprocessen. Aan de hand van de veiligheidseisen kunnen oa. het materiaalgebruik en de apparatuur voor de laboratoriuminrichting, maar ook de constructie en de klimaatregeling worden bepaald.

De volgende vraag is uiteraard welk budget is beschikbaar om de plannen te verwezenlijken. Er is niet altijd een groot budget nodig om meubilair en apparatuur aan te schaffen. Met een beperkter budget is het ook mogelijk om een laboratorium opnieuw in te richten. Door hergebruik van bestaande onderdelen zoals frames van de werktafels of kasten is het mogelijk om aanzienlijk in de kosten te besparen. Uiteraard kunnen meubilair en apparatuur ook circulair (tweedehands) worden aangeschaft. Via onze website kunt u ons huidige aanbod bekijken en zien wat wij hierin voor u kunnen betekenen. Circulair aankopen is niet alleen goed voor uw budget, maar draagt ook direct bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en aan de doelstelling van de Nederlandse overheid, “Nederland Circulair in 2050“.

Daarnaast zijn er nog vele andere factoren die in kaart gebracht dienen te worden voordat u begint met de (ver)bouw. Welke afmetingen heeft de apparatuur? Wat is het gewicht van de apparatuur? Wat is het draagvermogen van de vloer? Is het laboratorium eenvoudig schoon te maken?
Om een laboratorium goed schoon te houden, moet er uitgebreid nagedacht worden over doorvoeren, overgangen en te dichten gaten. Afhankelijk van het te hanteren veiligheidsniveau is schoonmaak een belangrijker item dan je van te voren mogelijk denkt. Schoonmaak wordt dan nog wel eens over het hoofd gezien.

Kortom, een laboratorium (ver)bouwen doe je niet zomaar. LabMakelaar heeft de juiste kennis en ervaring in huis om uw plannen tot een succes te maken. Wilt u gaan (ver)bouwen, maar heeft u hier hulp bij nodig? Neemt u dan contact met ons op zodat we gezamenlijk kunnen kijken naar de beste oplossingen voor uw situatie.

Wilt u onze huidige voorraad meubilair bekijken, klik dan hier.

Main Menu

Call Now Button